

Westlanddek
Westland, de glazen stad
Tussen Den Haag, Rotterdam en Delft ligt Westland, gevormd door de gemeenten de Lier, ’s Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen. De streek heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de tuinbouw.
Terwijl het gebied in de middeleeuwen nog bestond uit veen met wat kreekruggen, werd in verloop van tijd klei afgezet omdat de zee meer toegang had tot het gebied, het zogenaamde Westlanddek. Zeer welkome vruchtbare klei. Terwijl in het Groene hart en het Gooi de grond of te moerassig was (turf) of niet vruchtbaar genoeg (zand), was de grond van Westland juist uitermate geschikt voor landbouwproducten zoals asperges en tulpen. Daarom was al in de 14e eeuw gespecialiseerde tuinbouw mogelijk.
Door de ligging aan zee was er in het Westland een klimaatvoordeel, waardoor de Westlandse tuinders hun oogst eerder op de markt konden brengen en men hogere prijzen voor de producten kreeg. Dit vervroegen van de oogst werd verder geperfectioneerd door het bouwen van kassen. De tuinbouw maakte vanaf 1920 een enorme groei door, waarbij vrijwel het gehele gebied volgebouwd werd met kassen. Zo ontstond de "Glazen Stad".
Vanaf de 17e eeuw speelde Westland een belangrijke rol in de tuinbouw, vanaf de 19e eeuw is tuinbouw de belangrijkste inkomstenbron en vandaag de dag zelfs het belangrijkste (glas)tuinbouwgebied ter wereld.