To Do

Vertoeven op historische Buitenplaats Ockenburg

Kasserie / Brasserie Ock

Landgoed Ockenburg is gesticht door dichter en medicus Jacob Westerbaen in 1650. Van een woest duinlandschap creëerde hij “Eden in het Duyn’.
In de gouden eeuw liet hij een formele tuin aanleggen. In 1840 is dit veranderd in een landschapstuin. De tuinaanleg zoals hij nu is, dateert uit 1889. Vanaf 1990 is het landgoed onderdeel van het beschermd natuurmonument Solleveld, en is het grondig gerestaureerd.
Op het landgoed staat het Dutch Cuisine restaurant Kasserie OCK, geen gewone horecagelegenheid. Het is een maatschappelijk betrokken uitspanning met als doel: het creëren van een ontmoetings-, leer- en inspiratieplaats en het behoud van de historische villa voor en door de buurt. Er wordt gewerkt met betaalde krachten, vrijwilligers en leerlingen. Een deel van de omzet wordt afgedragen aan Stichting tot behoud van de historische Buitenplaats Ockenburgh, ten behoeve van het evenementenprogramma en de restauratie en het herstel van de buitenplaats, zodat het voortbestaan van deze prachtige plek geborgd kan worden.
Tijdens de restauratie van het landhuis heeft Brasserie OCK een ander tijdelijk inkomen. Het pop-up restaurant is gehuisvest achter het landhuis in een kas, vandaar de tijdelijke naam Kasserie OCK. De kas was in de zomer van 2014 dé grote blikvanger bij het WK Hockey in Den Haag en werd in 2016 aan geschonken door Westland Marketing. Het hippe en stijlvolle Kasserie OCK is zeer ruim opgezet, grenst aan een groene zit- en speelweide en heeft een historische moestuin. De tuin wordt geheel onderhouden door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van Historische Buitenplaats Ockenburgh. OCK werkt vooral met streekproducten van lokale leveranciers en zoveel mogelijk met groenten uit eigen (moes)tuin. Smaakvol, vers en (h)eerlijk.

Renaissance - botanie als hoog goed
In de 16e eeuw was er een grote belangstelling voor botanie en had de tuinman groot aanzien. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de elite graag exotische groenten op hun bord en in de tuin zagen. Schilders uit de tijd, die minder hoog aanzien hadden dan architecten en tuinmannen, schilderden daarom maar al te graag groenten en exotische vruchten in hun stillevens. Daarom ook zie je in de eerste kookboeken veel ruimte voor groenterecepten. Ondertussen legde de elite buitenplaatsen aan met grote siertuinen volgens de renaissance principes, met ruimte voor het telen van groenten en exotisch fruit. De kunstig geleide fruitbomen, ‘espaliers’, werden vaak tegen slangenmuren geplaatst, omdat de muren warmte vasthielden en beschutting tegen de wind gaven. Een microklimaat dus.

Honselersdijk
De grootste en belangrijkste buitenplaats was Huis Honselersdijk, gebouwd tussen 1621 en 1647, in opdracht van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). Hij bekostigde de bouw deels met geld dat afkomstig was uit de op de Spanjaarden veroverde Zilvervloot. Bij de bouw werden toparchitecten betrokken, zoals Jacob van Campen en Pieter Post. Franse tuinarchitecten werden ingeschakeld bij de aanleg van de tuinen. Later werd de tuin als 'Klein-Versailles' bekend. In deze tuinen experimenteerde de tuinbaas met exotische planten die door de VOC uit de Indische koloniën werden meegebracht. Om deze planten tegen het moeilijke Nederlandse klimaat te beschermen gebruikte hij gebouwen met veel glas, zoals oranjerieën en constructies die al iets weg hadden van een kas. Naast veel bos bezat de lusthof moestuinen, fruitboomgaarden en oranjerieën. De Piet Hein boon zou hier ontwikkeld zijn, nadat deze middels de Zilvervloot buit was gemaakt op de Spanjaarden.
De bloeitijd van Honselersdijk was in de 17de eeuw. In de Franse Tijd (1795-1813) werd het in beslag genomen en gebruikt als militair hospitaal en opleidingsinstituut. Honselersdijk werd in 1815 afgebroken. Er resten nog een bijgebouw en een gedeelte van de tuin.

Het Zuid-Hollands landschap heeft een prachtige wandelroute uitgezet op het landgoed:
https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/route-ockenburgh

Kasserie OCK
Monsterseweg 2
2553 RL Den Haag
reserveringen@brasserieock.nl
https://kasserieock.nl/

maandag gesloten.
dinsdag t/m donderdag  van 10:00-17:30 uur.
vrijdag  t/m zondag van 09:30-22:00 uur