

Goud uit de zee
Oesters
Een van de pareltjes in de Zeeuwse (eet)cultuur is de oester. Het succes in de oesterteelt was net zo wispelturig als de zee. Enorme winsten en grote tegenslagen wisselden elkaar af. De platte oester is de gecultiveerde oester uit Nederland. Al in de 17de eeuw bestond er oestervisserij in Zeeland.
In 1870 kregen twee rijke heren het ministerie van Financiën zo ver om de oesterbanken bij Yerseke uit de publieke visserij te halen en te verpachten. Grote protesten hadden geen effect, en daarmee kwam de oesterteelt in handen van rijke oesterbaronnen. De armere oestervissen moesten hun zelfstandige bestaan opgeven en traden in dienst van mensen die de pacht konden betalen.
De Zeeuwse oester is alleen nog in het Grevelingenmeer te vinden. De Japanse oester vormt nu de kern van de oesterteelt en groeit in de grilligste vormen overal op harde ondergronden (zoals dijken) en kan op de zandige of slikkige bodem gigantische oesterbanken vormen.