Over de routes

DUTCH CUISINE ROUTES: INSPIRATIE, VERRASSING EN BELEVING

Onze eetcultuur is meer dan de horeca, het restaurant en het eten op het bord. Er zit een hele belevening omheen, die gevormd is door onze cultuur, ons landschap, onze geschiedenis, het verhaal, de mensen die erachter zitten, de producten en receptuur die hier uit voortkomen en de beweging in de tijd. Dit brengen wij in de Dutch Cuisine routes tot leven via verhalen van de chefs, producenten, cultuur- en opiniemakers. Per streek verrassen we je met leuke en interessante wetenswaardigheden en daaraan gekoppelde activiteiten: ‘to do – to see – to taste’. Kies naar eigen smaak welke punten op de route je wilt aandoen, creëer je eigen zwerftocht langs de smaakmakers van Nederland en maak een belevenis van onze eetcultuur.
 

OVER DUTCH CUISINE

Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en richt zich daarbij op de verduurzaming van onze voedselconsumptie. In de keuken spelen verse groenten een hoofdrol en vlees en vis een bijrol. Dutch Cuisine staat voor onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die puur en lekker zijn en naar de natuur smaken. Dutch Cuisine maakt de unieke en creatieve identiteit van de Nederlandse keuken zichtbaar en tastbaar en hanteert daarbij vijf principes die duurzaam zijn voor mens en milieu.
 

DUTCH CUISINE, EEN DEEL VAN ONS DNA

Onze continue stroom van innovaties en verbazingwekkende creativiteit zie je terug in onze producten en op de borden van Dutch Cuisine chefs: daar komt alles bij elkaar. Het gerecht geeft niet alleen de Nederlandse seizoenen en regio’s weer, maar ook het innovatieve vermogen en de creativiteit van onze keuken. Het allemaal samen op het bord brengen omvat het hele ‘van grond tot mond’ proces; de gehele voedselketen. Dit alles bepaalt onze Nederlandse eetcultuur.
 

DE 5 PRINCIPES

Dutch Cuisine hanteert vijf principes die gestoeld zijn op de Nederlandse culinaire identiteit. Principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu en leidend zijn voor ons dagelijks handelen. Deze 5 principes van Dutch Cuisine zijn gebaseerd op het gedachtegoed van SVH Meesterkok Albert Kooy en vastgelegd in een manifest.
 

1

Cultuur

Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden
Dutch Cuisine wil de Nederlandse eetcultuur bevorderen. Onze eetcultuur kenmerkt zich door een grote variëteit aan streekproducten en seizoensgerechten. Daar zijn we redelijk uniek in. In de basis bepaalt de natuur ons menu. Het gerecht op ons bord moet vertellen waar in Nederland en in welk seizoen we ons bevinden.

Ons streven
80% seizoensproducten; waar mogelijk van Nederlandse bodem, en 20% buiten het seizoen.

2

Gezond

Goed voor ons en onze aarde
We koken en eten gezond en gevarieerd. We gebruiken meer plantaardige producten en minder vlees en vis. Een gezond eetpatroon geeft een goed gevoel; goed voor lichaam, geest én de aarde!

Ons streven
80% plantaardige producten en 20% vlees/vis.

3

Natuur

Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt
De biodiversiteit van de natuur geeft aan wat er voorhanden is. Eerlijk en veelzijdig eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen aan natuurlijke producten biedt, zonder kunstmatige toevoegingen. We zijn creatief om een geheel product toe te passen en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Van kop tot staart, zonder verspilling.

Ons streven
Gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige
toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.

4

Kwaliteit

We kopen, koken en eten bewust
We herkennen kwaliteit en smaak! We kopen, koken en eten bewust. We hebben respect voor het ingrediënt, de herkomst, de producent en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. We kopen daarom niet alleen op prijs, maar letten ook op kwaliteit. We investeren in gezonde producten, gezond eten en de kennis daarover.

Ons streven
Het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.

5

Waarde

We werken aan resultaten voor morgen
We creëren waarde als resultaat van de vorige vier principes, met alleen maar winst: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.

Ons streven
Gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.

Lees meer over Dutch Cuisine op www.dutch-cuisine.nl