To Do

Zeldzaam landgoed in Nederland

Landgoed de Utrecht

Landgoed "De Utrecht" is vernoemd naar de Levensverzekeringmaatschappij "De Utrecht", die in 1898 een groot ontginningsproject als geldbelegging startte. Het landgoed is zeldzaam in zijn soort vanwege de schaal van de ontginningswerkzaamheden en omvang van het landgoed.

De Utrecht omvat een productiebos van naaldhout, de vennen Flaes en Goor met heidegebeid, het beekdal de Reusel, het gagelmoeras de Broekeling met Hoogeindsche Beek, oude ontginningen Dun en Tulder met akkerenclaves. De bossen en landbouwgebieden zijn tot één geheel gemaakt door een aaneengesloten netwerk van robuuste lanen en de vele zandpaden. Landgoed "De Utrecht" is vernoemd naar de Levensverzekeringmaatschappij "De Utrecht", die in 1898 een groot ontginningsproject als geldbelegging startte. Het landgoed is zeldzaam in zijn soort vanwege de schaal van de ontginningswerkzaamheden en omvang van het landgoed.

Ervaar de grote variatie aan landschappen en ongekende rijkdom aan planten en dieren. Ga op zoek naar Beenbreek, Witte Snavelbies, Moeraswolfsklauw, Dophei, kleine en ronde Zonnedauw, Klokjesgentiaan, Struikhei of Kruipbrem. Misschien sta je ook in oog met de Levendbarende hagedis, Boomleeuwerik, Boompieper, Roodborsttapuit of de Geelgors. De Geelgors is een typische vogel voor hogere zandgronden, te herkennen aan zijn prachtige zang. Ook kun je hier de vlinders Oranjetippen, de Kleine vos, Dagpauwogen en Atlanta zien, in de vlinderstrook in de zuidelijke punt van De Utrecht. Goor en Flaes is een vogeleldorado, met meer dan 130 broedvogels zoals de ijsvogel, nachtzwaluw, zwarte specht, bonte specht, kerkuil, bosuil en wulp.

Op het landgoed is een rondwandeling van 3 km of 10 km uitgezet langs de werkplekken van Andreas Schotel, een Nederlands graficus. Hij maakte etsen van het leven en de werkzaamheden van Noord-Brabantse boeren en landarbeiders. Daarbij documenteerde hij nauwgezet de overgang van traditionele naar gemechaniseerde bedrijfsvoering.

Andreas Schotel Museum
Dorpsstraat 2
5085 EG Esbeek
0623154233
www.landgoeddeutrecht.com
info@andreasschotel.nl