To See

Nostalgisch en nog steeds actueel

Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Sonnehoeck is een bezoek meer dan waard. Het is de enige kwekerij in Nederland en wellicht zelfs in Europa met de status van rijksmonument. De druiventuin herbergt vrijwel de gehele geschiedenis van de Westlandse druiventeelt en produceert nog steeds druiven op ambachtelijke wijze. 
De kwekerij bestaat uit acht druivenkassen, een watertoren, twee ketelhuisjes met schoorstenen, een boomgaard en twee fruitmuren. De twee oorspronkelijke twee fruitmuren hadden een gezamenlijke lengte van 650 meter. Nu is er een geheel gerestaureerde fruitmuur van 90 meter uit 1815 en een korte fruitmuur van 30 meter uit 1849 die op Sonnehoeck geheel is herbouwd. De oudste kas, een zogenaamde kniekas dateert uit 1905. Samen met de oude tuinderswoning met ingebouwde schuur uit 1729 is het bedrijf uniek in het Westland en van grote historische waarde.

De druif is de belangrijkste teelt op Sonnehoeck. Sommige bomen van de drie druivenrassen: Alicante, Frankenthaler en Gros Maroc, zijn al ruim 90 jaar oud en zorgen voor heerlijke druiven. Verder is er een kleine boomgaard met een aantal oude appel- en perenrassen. Uitzonderlijk zijn twee eeuwenoude moerbeiboemen die bij de woning staan.

Sappige, zoete druiven
Westland teelde tussen 1850 en 1940 vooral druiven, en werd daarom druivenland genoemd. De Westlandse tafeldruiven zijn sappig, zoet met mooie clusters. Het is een erfstuksoort en is daarom opgenomen in de Arke of Taste van Slow Food.

Druiven waren niet alleen het belangrijkste gewas, de druif drong ook door tot de Westlandse cultuur. Dit kwam door de arbeidsintensieve teelt, met name het krenten en het plukken betrok hele gezinnen. Het was zo intensief dat kinderen zelfs vrij kregen tijdens het plukseizoen. De gemeenschap organiseerde vaak druiffeesten om de druif te promoten. Ook was de druif doorgedrongen in instellingen en ziekenhuizen vanwege de gezondheidsvoordelen.
De druiventeelt heeft de crisisjaren, de oorlog en de moordende concurrentie uit Griekenland, Frankrijk, Spanje en Italië helaas niet overleefd. Nu wordt Westlands Roem nog maar sporadisch geteeld.

Bezoek aan de druivenkwekerij

Een rondleiding van minimaal 10 personen is mogelijk vanaf 22 maart tot begin oktober, elke dag behalve op zondag. Vooraf  aanvragen van een rondleiding is nodig. Het entreegeld wordt aan de restauratie besteed. Bij een rondleiding kunnen, indien voorradig, vanaf omstreeks half juli druiven worden gekocht.
Voor groepen is ook een arrangement met een boottocht mogelijk of een arrangement met een Bakkie Fiets. Lees meer op sonnehoeck.nl/bezoekarrangementen/

Stichting Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul
www.sonnehoeck.nl
info@sonnehoeck.nl

Inlichtingen en aanvragen voor een rondleiding 
Jan van Geest 06-53318121
(ook voor combinatie met boottocht)
Gerrit de Bruijn 06-55373046