To See

Allergrootste stormvloedkering ter wereld

Deltapark Neeltje Jans

Bezoek het Deltapark Neeltje Jans, en leer over de allergrootste stormvloedkering ter wereld. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: Van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken. De Delta Experience maakt het Nederlandse gevecht tegen het water op een innovatieve, toegankelijke en levendige manier helder. Zie en ervaar hoe de golven van de Noordzee delen van Nederland wegvagen.
In Deltapark Neeltje Jans bezoek je het bouwwerk van binnen en buiten. Beton met een garantie van 200 jaar omringt je, stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder je door.

Duindoorn

Neeltje Jans is een waardevol vogelgebied, dat met de seizoenen een wisselend schouwspel toont. Een belangrijke heester op Neeltje Jans is de duindoorn. Deze kleurrijke struik trekt grote aantallen trekvogels aan. Die blijven hier dagen hangen en trekken op hun beurt roofvogels aan, zoals buizerds en sperwers. De rijpe oranje bessen bevatten door gisting wat alcohol en als merels er veel van eten fladderen ze dronken rond de struiken. 
In de wintermaanden zie je er ook groepjes rotganzen, die vanuit de Mattenhaven via de vol staande slufter het duingebied in zwemmen. Maar ook voor de mens is duindoorn heel nuttig. De besjes en de zaden van deze struik zitten vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze zitten vol van vitamine C, 60 keer meer dan in sinaasappels. Ook kun je duindoorn toevoegen aan zalven voor wonden bijvoorbeeld. Duindoorn doet het goed in een zoute grond.

Deltapark Neeltje Jans
Eiland Neeltje Jans

Faelweg 5

4354 RB Vrouwenpolder
+31 (0)111-655655

+31 (0)111-653164
info@neeltjejans.nl
www.neeltjejans.nl

Duindoorndressing
Knijp het sap uit een handvol besjes en vang dit op. Meng dit sap met olijfolie, een beetje honing of een gepureerde dadel en maak op smaak met citroensap, peper en zout.