To Do

Bietjes, munt en tomaatjes van het dak

DakAkker

Boven op het Schieblock vind je de eerste en grootste dakboerderij van Europa: de DakAkker. De DakAkker op het dak van het Schieblock is het grootste stadslandbouwdak in Europa. Een Rotterdams dak heeft wat weg van een mediterraan klimaat: zeer droog en veel wind. Daarom worden hier veel mediterrane kruiden geteeld, zoals munt, citroenverbena, lavendel, knolgewassen zoals aardpeer, rode biet, peen, radijs, looksoorten zoals ui, prei en knoflook en verder sterke planten zoals courgette, rabarber en pompoen. Op het dak is ook een heemtuin aangelegd, waar bloemrijke kruiden groeien, om insecten een kans te geven. Ook worden er bijen gehouden boven op het dak. Voor de bestuiving van ons voedsel zijn bijen erg belangrijk. Juist de stad biedt bijen een kans, omdat er meer diversiteit is aan bloemen en planten dan in een landbouwgebied met monoculturen. Mits de gewassen niet bespoten worden. De dakhoning is te koop op de begane grond van het Schieblock bij Groos.

“Op Het Dak” is de bistro in het dakpaviljoen. De afstand van de biologische groenten naar je bord kan gewoon niet korter, het komt zo uit de eigen daktuin. Hier eet je seizoensgebonden groenten uit eigen daktuin, aangevuld met producten van (stads)boeren en voedselmakers uit de regio. Ook vind je hier een grote collectie eetbare bloemen.

Schieblock Dakakker
Schiekade 189 - 7e etage
www.dakakker.nl

Dakbezoek
Bezoeken op afspraak. De DakAkker is regelmatig open voor publieke activiteiten zoals oogstfeesten, diners en workshops.
wouter.bauman@dakakker.nl
bel 010 – 465 64 96.

Op Het Dak
Schiekade 189 – 7e etage
3013 BR Rotterdam.
(lift tot de zesde verdieping)
info@ophetdak.com
www.ophetdak.com

Wandelroute ‘ De Rotterdamse Dakenroute’.
Wil je meer ervaren van de Rotterdamse daken, volg dan deze wandelroute van 5 km (90 minuten). Rotterdam heeft 14,5 miljoen m2 lege platte daken, waarvan 1 miljoen m3 in het centrum. En voor de stad van de toekomst is het nodig die te benutten. Zo wordt er regenwater opgevangen, daktuinen aangelegd, en rooftop bars gemaakt. Met de Dakenroute neemt Esther Wienese, auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, je mee langs het aantal letterlijke hoogtepunten in de stad. Waar mogelijk ga je het dak op.
Ga naar www.rotterdamroutes.nl om de app en één of meer van deze routes te downloaden.

Contactgegevens
Rotterdam Routes
Coolsingel 114
3011 AG Rotterdam

Bezoek website(s)
http://www.rotterdamroutes.nl
https://www.facebook.com/rotterdamroutes
https://www.instagram.com/rotterdamroutes/