To Do

Eerste en oudste doorvaargroenteveiling ter wereld

Museum BroekerVeiling

Duik in de geschiedenis en beleef bij binnen- en buitenmuseum BroekerVeiling hoe een groenteveiling ruim een eeuw geleden verliep. Veil zelf groente, maak een rondvaart, laat je door over het museum terrein begeleiden door Tuinder Arie via de audiotour, bezoek een expositie, eet lekker in het restaurant, bestel een picknickmand. Strijk neer op een kleedje in het gras of huur een fluisterbootje en geniet van de prachtige omgeving. En van die goed gevulde picknickmand natuurlijk.

Even ten noorden van Alkmaar bevindt zich het Rijk van de Duizend Eilanden, bij de dorpen Scharwoude en Broek op Langedijk, waar op de eilanden kolen geteeld werden. Tot de ruilverkaveling begin jaren ‘70 van de twintigste eeuw was het gebied volledig opgedeeld in kleine langwerpige eilandjes (akkertjes) die uitsluitend over het water bereikbaar waren. In 1887 is in Broek op Langedijk de eerste groenteveiling bij afslag ontstaan, Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.
De Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Eerst in de open lucht, kort daarna in een houten gebouw waar de skuiten (vletten, boten) met kool doorheen konden varen. Sinds de jaren '80 is de veiling als bedrijf opgenomen in wat later de Greenery werd. Het gebouw is vervolgens zonder veel aanpassingen een veilingmuseum geworden, de BroekerVeiling. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

Museum BroekerVeiling
Museumweg 2
1721 BW Broek op Langedijk
+31 (0)226 313 807
https://broekerveiling.nl/

Openingstijden:
di t/m zo tussen 10.00 uur en 17.00 uur
in juli en augustus ook op maandag
Op de website staan een paar dagen vermeld waarop het museum gesloten is.