To See

De geschiedenis voelbaar

Museum Kaap Skil

Bij binnenkomst in de tuin van Museum Kaap Skil in Oudeschild valt de groentebak met Deens lepelblad op dat alle VOC-schepen meenamen op hun verre reizen. Walvisvaarders hadden dit kruid op Spitsbergen ontdekt en geleerd dat het wellicht scheurbuik kon voorkomen. Veel later bleek dat dit door het hoge vitamine C gehalte kwam. Binnen de kortste keren legde Jan van Riebeeck nabij Kaapstad (halverwege naar de Oost) een groentetuin met lepelblad en mierikswortel aan en konden de Nederlanders steeds verder en sneller en met minder doden naar de Oost reizen. Pas enige eeuwen later zou zuurkool dat makkelijker te kweken en in grotere hoeveelheden te verkrijgen was, de plek van lepelblad innemen.

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de Gouden Eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit. 

Kaap Skil baken voor de zeevaart

Kaap Skil heeft een bijzondere geschiedenis. Het is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte spullen door duikers en jutters. Dit was zo’n succes, dat werd besloten er een permanente plek voor te zoeken. In 1981 werd het Maritiem & Jutters Museum opgericht. Dit was de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De samenwerking met duikers en jutters is door de jaren heen gebleven. De thema’s van het museum zijn steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld tentoonstellingen over visserij, ambachten, oude schepen en de Texelse veerdienst. Toen het museum in 2014 een nieuw entreegebouw kreeg, is de naam veranderd in Kaap Skil.
De naam van het museum verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het indrukwekkende entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Kaap Skil te vinden is.
Achter het entreegebouw van het museum bevindt zich een bruisend openluchtmuseum waar van mei tot oktober regelmatig oude ambachten worden getoond. Vissermannen boeten er luid pratend hun netten, er wordt touwgeslagen, vis gerookt en de smid werkt zich in het zweet in de smederij. Het openluchtmuseum bevat authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en verschillende tentoonstellingen.

Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
+31 (0)222 31 49 56
www.kaapskil.nl

Geopend: van dinsdag t/m zaterdag
geopend van 10 tot 17 uur en op zon- en feestdagen van 12 tot 17 uur.

In juli en augustus, tijdens vakanties en op feestdagen is het museum ook op maandag geopend.