To Do

Ooit de grootste haven en marktplaats ter wereld

Scheepvaartmuseum

Geen betere plek om de invloed van de Zuiderzee en de uitstekende locatie ervan te zien, dan voor het scheepvaartmuseum dat aan het water richting IJ ligt. Vóór de Middeleeuwen was het niet zo'n groot stuk water en er was alleen een smalle poort naar de zee. Door een aantal grote overstromingen (Middeleeuwen) is dit allemaal veranderd: de Zuiderzee ontstond. Die overstromingen waren een zegen! Hoewel veel mensen het leven lieten, was de Zuiderzee misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom Nederland zo succesvol werd en waarom Amsterdam er zo uitziet als het er vandaag uitziet. De Zuiderzee maakte het heel gemakkelijk voor Amsterdam om naar zee te gaan, uiteraard, en dat deden we, we waren er ook nog erg succesvol in.

Het Scheepvaartmuseum is ambassadeur van Dutch Cuisine, en al snel zal duidelijk worden waarom. Via zee brachten we een keur aan nieuwe exotische voedingsmiddelen mee, die nu een belangrijk onderdeel vormen van onze Nederlandse keuken. Het gebouw van het Scheepvaartmuseum, het Arsenaal, werd gebouwd in de Gouden Eeuw (1656), toen Amsterdam de grootste haven en marktplaats ter wereld was.
In café - restaurant Stalpaert in Het Scheepvaartmuseum voel je je meteen thuis terwijl je over het water uitkijkt. Onze chef-kok maakt heerlijke homemade broodjes, soepen en salades van authentieke streekproducten. Ralph Dalhaus: “In dit monumentale pand werken we met een open keuken en met mooie en eerlijke producten uit het seizoen. De gerechten worden pas bereid zodra de gast ze heeft besteld en daarom is alles wat de gast op zijn bord krijgt vers.”
Naast het museum ligt een replica van het schip ‘Amsterdam’, waarmee we naar het Verre Oosten voeren.

Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
+31 (0)20 52 32 222
info@hetscheepvaartmuseum.nl
www.hetscheepvaartmuseum.nl

Het museum, restaurant en winkel zijn 7 dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

De bibliotheek is iedere werkdag geopend van 09.30 uur tot 17.00 uur.