To Do

Bergeijk, Rietveldgemeente

Weverij de Ploeg

Onder beheer van de nieuwe eigenaar BRUNS tentoonstellingsbouwers werd de voormalige weverij gerenoveerd. De door Rietveld geopende fabriek kreeg een update om te voldoen aan de eisen van een hedendaagse werkruimte. Het gebouw is een architectonische parel op gebied van licht, lucht en ruimtelijkheid. Halfronde sheddaken, grote glasgevels en open fabriekshallen karakteriseren het gebouw. Iconisch is de zaagtandgevel met diagonaal kleurenpatroon en speelse verwijzing naar de Stijl-beweging. Het interieurontwerp is een duidelijke signatuur van Aart van Asseldonk.

Rietveld werkte samen met Mien Ruys, een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. In Nederland was ze bekend als Bielzen Mien, omdat ze de voortrekker was in het gebruik van spoorbielzen in tuinen, zeer populair in de jaren zeventig. Verder werkte ze graag met rechte vormen en heldere lijnen.

Mien Ruys ontwierp het groengebied rond de fabriek. De Ploeg wilde werknemers een groene, inspirerende omgeving bieden. De Stijl wilde kunst en vormgeving integreren in het dagelijks leven, de openbare ruimte. Samen met Rietveld boog Ruys zich over de plannen van de weverij voor een nieuwe fabriek te midden van een landschapspark. De fabriek kreeg een tuin van 120.000 vierkante meter, waarvan een derde bestond uit loof- en dennenbos met wandelpaden. Er staan zeer bijzondere bomen in het park. Met de aanleg van het Ploegpark midden jaren vijftig zette Mien Ruys de toon in de gemeente Bergeijk.

De voormalige weverij heeft een bezoekerscentrum waar wisselende exposities worden getoond. Er is een Rietveld wandelroute door Bergeijk.

Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
0497558580
http://www.rietveldbergeijk.nl