To Do

Nuttig en gezond het Westland rond

Bakkie Fietsen

Ontdek per fiets de geheimen van de Glazen Stad en verzamel onderweg je gezonde streekproducten – uiteraard staat proeven ook op het programma! Bakkie Fietsen laat je kennismaken met de producten die in het Westland worden geteeld. Je fietst (met een bakkie) langs verschillende tuinbouwbedrijven en leert van alles over de Westlandse cultuur. Bij vertrek is je bakkie nog leeg, maar onderweg wordt je bakkie steeds meer gevuld met Westlandse streekproducten. Van aubergine, cherrytomaat en komkommer tot radijs, sla en tuinkers. En aan het einde van de toch neem je de verse en gezonde producten mee naar huis.

TONNEBOER
Tijdens je fietstocht kun je wellicht de Tonneboerbomen zien. De pruimenbomen die langs de vaarsloten waren geplant vormden een typisch landschapselement in het Westland. De variëteit Tonneboer is een oud Nederlands ras met een gele huid. Deze pruim kleurde het Westland met bloemen in de vroege lente en rijen bomen met fel geel fruit in de late zomer. Deze zelfbestuivende, rijkdragende pruim is niet gevoelig voor ziekten, en smaakt licht aromatisch. Ze zijn uitstekend geschikt voor het maken van jam. Tonneboers zijn vrij kleine, geelgekleurde pruimen met een lichte zuurgraad naar smaak. In een goed seizoen werden de Tonneboerpruimen in grote hoeveelheden op de veilingen van het Westland aangeboden, zoals in augustus 1924: één miljoen kilogram in één week. Voor het transport naar de jamfabrieken in de Betuwe waren 100 spoorwagons nodig.
Toen andere variëteiten vanaf 1930 populairder werden, werd de Tonneboer een vergeten vrucht. Het Westlands Museum plantte daarom een rij Tonneboerbomen in Honselersdijk, langs het centrale kanaal in hun historische tuin. Het museum oogst elk jaar de pruimen en maakt jam om te verkopen aan bezoekers in de museumwinkel. Dit is momenteel de enige bekende commerciële verkoop van deze pruimvariëteit.

Bakkie Fietsen
Bovendijk 67a

2295 RX Kwintsheul

+31 (0)65 205 2554 (graag bellen na 17.00 uur)
info@bakkiefietsen.nl

www.bakkiefietsen.nl
Reserveren via de website.