To Do

Uniek kunstmatig schiereiland

Wandeling De Zandmotor

Maak een verfrissende wandeling in de Hollandse Duinen en ontdek De Zandmotor. Voor de kust van Ter Heijde ligt een uniek natuurgebied van 1 kilometer in de zee, en twee kilometer breed. Dit kunstmatige haakvormige schiereiland is in 2011 gecreëerd door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland. Het is een uniek project en voorbeeld van bouwen met de natuur en watermanagement. De kust is bedreigd, omdat de zee zand wegvoert. Rijkswaterstaat stort om de vijf jaar zand op het strand. Door in een keer een grote hoeveelheid zand te storten, wordt de kwetsbare zeebodem niet te veel verstoord. De natuur legt het zand dan op de juiste plek. Hier wordt dus met het water gewerkt, in plaats van tegen het water, en daarmee zet Nederland de toon in watermanagement.
Bij laag water valt de beschutte baai grotendeels droog. Dit trekt veel kust- en wadvogels, zoals scholeksters, lepelaars, aalscholvers, slechtvalken en sperwers. Ook komen hier soms vossen voor en zeehonden.
De Zandmotor kun je uiteraard op eigen gelegenheid bezoeken. Wil je meer ontdekken, doe dan de wandeling ‘Rondje Ockenburg’ uit de Wandel top 10 van het Zuid-Hollands Landschap. Dit wandelrondje door Nationaal Park Hollandse Duinen neemt je mee naar de Zandmotor en langs enkele verrassingen aan de Haagse stadsrand.

De Zandmotor
www.dezandmotor.nl/

Wandeling Rondje Ockenburg
9 of 5 kilometer
Startpunt: parkeerplaats Landgoed Ockenburgh
Monsterseweg 2
2552 RL Den Haag
zuidhollandslandschap.nl/wandelen-rond-landgoed-ockenburgh