To Do

Kreeft in overvloed

De beste restaurants voor de Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft heeft door een afwijkende DNA-structuur een fijnere en zachtere smaak. De kreeft komt rechtstreeks uit de Oosterschelde op het bord en wordt duurzaam gevangen. Een kreeft wil een rotsachtige leefomgeving, om zich tussen gaten en spleten te kunnen schuilhouden. Omdat de Oosterschelde soms strenge winters kende en een laag zoutgehalte, moest de kreeftenpopulatie steeds worden opgebouwd vanuit een paar hele sterke kreeften. Door deze sterke genetische selectie hebben er dus maar weinig kreeften bijgedragen aan het DNA van de huidige Oosterscheldekreeft. Kreeften elders in Europa hebben veel meer variatie in hun DNA. Dat maakt de Oosterscheldekreeft bijzonder.

Een aantal gerenommeerde Zeeuwse restaurants wilde de Oosterscheldekreeft koesteren, en hebben de Kring van de Zeeuwse Kreeft opgericht, nu bekend als de Kring van de Oosterscheldekreeft. Als Zeeuwse Zilte Zaligheid, staat de Oosterscheldekreeft elk jaar op het erepodium. Geroemd om zijn smaak en de eerlijke vis- en bereidingswijze.