To Do

Ontdek mosselen en oesters te voet

Wandeling ‘proef de Oosterschelde’

Het vissersdorp Yerseke is de uitvalbasis voor een wandelroute van 4 kilometer langs het zilte water van de Oosterschelde. Deze wandeling voert je ook langs de twee belangrijke bodemschatten van Zeeland; mosselen en oesters. In Yerseke brengen kotters al lange tijd mosselen aan wal. Op de plaatselijke mosselveilingen gaat dit zwarte goud de hele wereld over. Ook zie je tijdens deze wandeling historische oesterputten, waar nog steeds oesters worden gekweekt.
Tijdens de wandeling kunnen de mosselen en oesters natuurlijk in de restaurants onderweg worden geproefd!

Yerseke als centrum van Europa

In de tweede helft van de 19de eeuw ging men telen in mosselen, vooral in delen van de Oosterschelde. De kweekgronden werden aan rijke personen verkocht, en later verloot. Sinds 1870 verpachtte de overheid de kweekgronden en ontstond schaalvergroting. Dit betekende de doodsteek voor vele kleine vissers, net zoals dat bij de oesters was. Zo ontstond eind 19de eeuw in Yerseke, centrum van Europa op dit gebied, de moderne mossel- en oestercultuur beschouwen. In korte tijd, tussen 1870 en 1885, steeg het aantal gebruikte mosselschepen van minder dan 40 tot 120. Hier staat ook de enige mosselveiling in de wereld. In een goed jaar verkopen ze 100 miljoen mosselen.

Mosseloorlogen

Net als de oestervisserij, kende de mosselvisserij veel onrust en conflicten, zo ernstig dat ze mosseloorlogen werden genoemd. Dit ging vooral over ‘buitenlanders’ uit Vlaanderen die hier visten, of vissers uit Bergen op Zoom. Deze gevechten waren stevig. Omdat de visserij naar mosselen vrij was, was er ook overbevissing. De mosselvisserij is daarom in 1825 bij Koninklijk Besluit aan banden gelegd, vissers moesten zich gaan houden aan regels inzake de vismethode, de periode van de vangst en de grootte van de aangevoerde mossel.
Ook bij de mosselen speelden de strenge winters, ziekte en de dreigende sluiting van de Oosterschelde parten. Door protest van vissers en milieuorganisaties tegen de afsluiting is een waterdoorlatende pijlerdam gebouwd, de Oosterschelde stormvloedkering.

Proef de Oosterschelde
VVV Yerseke
Kerkplein 1
4401 ED Yerseke
+31 (0)113 571 864
yerseke@vvvzeeland.nl