To See

De zoute gronden van het eiland

Zilt Belevings Tour

Marc Foods geeft met zilte landbouw een antwoord op de verzilting, en produceert verrukkelijke zilte producten. Doet de reguliere landbouw er alles aan om verzilting van de grond tegen te gaan, het Zilt Proefbedrijf werkt omgekeerd en ziet verzilting juist als een kans.
Van juni tot september kun je op elke vrijdag deelnemen aan de Zilt Belevings Tour. In de tour wordt verteld wat zilte teelt inhoudt, waarom het belangrijk is en voor wat voor bijzondere vraagstukken hierbij spelen. Daarna kunt u in de proeftuin de bijzondere groenten zien en beleven.

Texel heeft een zilte grond en dit neemt alleen maar toe. In plaats van nog meer dijken te bouwen, besloot Marc van Rijsselberghe van Marc Foods de zilte grond als uitgangspunt te nemen voor het kweken van zilte groenten en aardappelen. Zo kweekt Marc ijskruid, zeekoolstengels, zeekraal, zeevenkel, strandbiet en lamsoortjes. Deze heerlijke biologische producten bemest Marc met zeewier dat volop verkrijgbaar is op Texel. Dit is duurzaamheid in optima forma.
Daarnaast ondersteunt Marc het internationale programma Securing Water for Food, door kennis en pootgoed te leveren. Deze organisatie probeert in verzilte gebieden met dreigende hongersnood, succesvolle zilte teelten van de grond te krijgen. Door het verbouwen van voedsel op verzilte grond, kan zilte landbouw bijdragen aan een oplossing voor het voedselprobleem wereldwijd.

Zeekool

Zeekool kan in het wild gevonden worden bij de slikken en schorren en dijken van Texel. De plant vormt grote pollen op kale stelen.
Marc verbouwt ook biologische zeekool op zilte grond op Texel. Van de plant worden de stengels en spruiten gegeten. Topkoks zijn dol op deze bijzondere groente. De jonge bladeren kun je als kool gebruiken, de bloemen in salades of koken als broccoli.

De Tour duurt ca. 1,5 uur de kosten zijn € 7,00 per persoon (contant betalen). 
Start: 10:00 uur bij onze boerderij aan de Mokweg 41 in Den Hoorn bij voldoende deelname.

Zilt Belevings Tour
Mokweg 41
Den Hoorn
www.marcfoods.nl/rondleiding

Aanmelden kan via info@txgids.nl
of via +31 (0)613 27 11 20

Groepen
Komt u met een groep? Stuur dan een email naar info@marcfoods.nl voor de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan een originele Zilte belevingslunch.