To Do

Oehoes, wijn en koffie op een kasteel

Wandelroute rondom de Sint-Pietersberg

De Sint Pietersberg is het icoon van het Zuid-Limburgse landschap. Ook is de berg en omgeving aantrekkelijk voor de oehoe. Deze grootste uil van Europa kan zo'n 75 centimeter groot worden met een spanwijdte van 1 meter 80!  's Nachts jaagt de oehoe soms in de straten van Maastricht.

De Wandelroute Sint-Pietersberg (rode paaltjes of via app) van 10,8 km belooft mooie uitzichten over het Jekerdal. Daarin ligt de Apostelhoeve, de eerste commerciële wijngaard van Nederland. Ook Château Neercanne komt voorbij, het enige terrassenkasteel, nu restaurant, van Nederland. Startpunt van de wandelroute is Fort Sint Pieter. Een bakje koffie? Dat kan bij Chalet Bergrust. Glaasje wijn? Buitengoed Slavante heeft de oudste wijngaard van Nederland, sinds 1967.

Je kunt over water naar de  Sint Pietersberg. Er zijn meerdere rondvaartboten vanaf de stad, vaak gecombineerd met een bezoek aan de grotten van de Sint Pietersberg. Vanaf het water zie je de historische Sint Servaasbrug, de O.L.V. basiliek, een gedeelte van de eerste omwalling van de stad uit 1229, de nieuwe stadswijk Céramique, het Bonnefantenmuseum en het Gouvernementsgebouw (bekend van het Verdrag van Maastricht). Vanaf Buitengoed Slavante kun je met grottengidsen de mergelgangen verkennen. De Sint Pietersberg bestaat uit kalksteen, wat in Limburg 'mergel' wordt genoemd. Omdat dit uitstekend bouwmateriaal is, begonnen mijnwerkers al 1.000 jaar geleden met het uitgraven van de berg. Dit resulteerde in een uniek gangenstelsel van ruim 80 kilometer lang.