To See

Moderne kunst op landgoed met lange historie

Voorlinden

Een voorbeeld van een landgoed in de omgeving Den Haag is Voorlinden, een uniek museum met moderne kunst. Joop van Caldenborgh, zakenman en kunstverzamelaar, opende het museum in 2016. Zijn rijke en verassende collectie staan in een strak en luchtig gebouw op dit bijzondere landgoed. Het museumgebouw is een bijzonder contrast met het 17eeeuwse landgoed. Het is een ontwerp van Dirk Jan Postel, met veel glas, natuurstenen wanden in de kleur van duinzand. Het minimalistische ontwerp zorgt ervoor dat de kunst de volledige aandacht krijgt.
Highlight van het museum is “Swimming Pool’ van Leandro Erlich, een zwembad waar je in kunt zonder nat te worden. Het publiek speelt een actieve rol in het kunstwerk. Skyspace is een ontwerp van James Turrell, waarbij je de lucht beleefd zoals je deze nog nooit hebt gezien. Open Ended is een doolhof sculptuur van Richard Serra van 216 ton staal. Een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

Landgoed Voorlinden is een voorbeeld van een 17eeeuws landgoed in de regio Den Haag. Veel bekende (landschaps)architecten hebben een rol gespeeld bij dit landgoed. Zo tekende vader en zoon Zocher voor de aanleg in landschapstijl (tussen 1791 en 1915). In 1912 ontwierp de Britse architect R.J. Johnston het huidige landhuis. De Nederlandse bekende landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) ontwierp rond die tijd het landschap, met nieuwe zichtlijnen. De combinatie van inheemse en exotische boomsoorten is van zijn hand. Met de opening van Museum Voorlinden is landschap- en tuinarchitect Piet Oudolf (1944) gevraagd vorm te geven aan de inrichting rond het nieuwe gebouw. Met deze laatste ingreep ontstaat een staalkaart van vroeg 19e-eeuwse, 20e-eeuwse en 21e-eeuwse landschappen. De bossen, duinweide en duingebieden zijn vrij toegankelijk voor wandeling op de paden. Honden dienen aangelijnd in verband met het aanwezige wild en vogels.

In het monumentale landhuis kun je nu terecht voor een kop koffie met taart, een lunch of een borrel. Het terras biedt uitzicht op de tuin. Het restaurant is dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur en is ook zonder museumticket toegankelijk, net als Landgoed Voorlinden zelf.

Voorlinden museum & gardens
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
+31 (0)70 51 21 660

info@voorlinden.nl
www.voorlinden.nl