To Do

Walhalla voor (exotisch) fruit

Biologische Tuinderij Land en Boschzigt

Demeter wijn van historisch landgoed
Waar in de Gouden Eeuw perziken en ananassen werden geteeld, en tegen de gekronkelde slangenmuur peren en abrikozen groeiden, staan nu 2000 druivenstokken. Hier werd geteeld voor de burgemeesters van Amsterdam. Omdat de botanie zo in de belangstelling stond bij de elite, bezochten de heren elkaars tuinen, wisselden botanische materialen uit en aten elkaars fruit. De Nederlandse tuinders wisten uitheemse gewassen te acclimatiseren. Broeikassen werden ontwikkeld wat warmte vasthield, maar ook slangenmuren zorgden voor een microklimaat waardoor er meer kon worden geteeld. In ‘s Graveland vind je nog een aantal van deze bijzondere fruitmuren terug, met kunstig geleide fruitbomen.
De slangenmuur in Hilverbeek was sterk verwaarloosd en overwoekerd met berenklauwen, bramen en ander struikgewas. Dat ging de tuinders van Land en Boschzigt aan het hart, zij hebben de tuin weer tot leven gewekt en omgetoverd tot een wijngaard. De stokken zijn geplant in 2008, de eerste wijn gebotteld in 2011: een heerlijke soepele witte wijn, met de geur van ananas, perzik en abrikoos.

De wijn is te koop in de winkel van Land en Boschzigt. Hier koop je ook de biologisch-dynamische geteelde groenten en fruit van eigen land. Land en Boschzigt is de eerste biologisch dynamische boerderij in Nederland, met een grote productie in groenten en fruit, en een boerderijwinkel.

Land en Boschzigt is de oudste biologisch-dynamische tuinderij in ons land. Verscholen tussen de bossen op een van de `s Gravelandse landgoederen worden hier sinds 1947 verschillende groenten, fruit en kruiden geteeld. De beschutte ligging en de door jarenlange verzorging vruchtbaar gemaakte zandgrond leent zich bij uitstek voor fijne gewassen. Boontjes, pompoenen, wortels, asperges , suikermais en vroege aardappelen voelen zich hier prima thuis. En niet te vergeten: de bloemen, die van het vroege voorjaar tot in de Herfst voor de kleuraccenten zorgen.

In de moestuin, tussen de kassen in, kan je ook neerstrijken voor een heerlijke lunch of een zelfgebakken taart.

Biologische Tuinderij Land en Boschzigt
Leeuwenlaan 34
1243 KB ‘s-Graveland
Nederland
telefoonnummer: 035-6563867
email: info@landenboschzigt.nl
https://www.landenboschzigt.nl/

Openingstijden:
dinsdag – zaterdag van 9.00 uur-18.00 uur.
Bezoek wijngaard:  
op vrijdagochtenden