To Do

Bosje van Blaauw

Wandeling park Gooilust

Wandel door dit bijzondere park en ga op zoek naar elementen die je terug brengen in de tijd. Je vindt hier de Gnoeweide en het Bizonkamp, dit waren de oude weilanden met de bijzondere dieren. Ook de zeldzame bomen zijn nog te bewonderen, zoals de kaukasusspar. Verder zijn de romantische rododendronvallei, de ommuurde siertuin, het statige landhuis, de exotische bomenverzameling en het sterrenbos historische ‘hotspots’.
Ervaar tijdens je wandeling het concept ‘uitgestelde ontmoeting’ met het landhuis. Dit afwisselend wel en niet zien van het einddoel is een landschapsvondst van de toenmalige architect Zocher. Dit effect werd versterkt door hier en daar bomen en struiken weg te halen en banken te plaatsen.

Vanuit heel Europa kwamen bezoekers naar Gooilust om zich te vergapen aan de bonte verzameling dieren en planten van Frans Blaauw. Onderdeel van het landgoed is de siertuin, deze stond vol exotische bomen en struiken met daartussen een lange rij volières voor zijn uitgebreide collectie vogels. Die vreemde vogels zijn inmiddels verdwenen, maar de siertuin ligt er nog even prachtig bij. In de ommuurde tuin vind je allerlei bijzondere bomen en planten, waaronder sierlijke rozen en vergeten fruitrassen. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen met o.a. een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauwbloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw.

Oprijlaan Gooilust
Zuidereinde 49
1243 KL 's-Graveland

Het landgoed is elke dag te bezoeken, de siertuin is open op elke dinsdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.30 uur.
https://www.natuurmonumenten.nl /natuurgebieden/gooilust