REGIONS & LOCATIONS

West-Brabant

Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant

Ontdek het rijke landschap waar Van Gogh zijn eerste inspiratie opdeed. Ervaar de gulle bijdrage van boeren, vissers en topchefs aan de Brabantse gastvrijheid: proef superieure ansjovis, ziltige asperges en zoete aardbeien, ontdek de suikerhistorie en geniet van lokale wijnen en bieren.

Texel

Wild van
de wadden

Ontdek het vruchtbare Texel: de rijkdom aan zeevruchten, kleurrijke zeewieren en bijzondere zilte honing en zilte groenten. Laat je betoveren door de paarse zeelavendelvelden, de mooie luchten en het eilandgevoel, en begrijp waarom Jan Wolkers zo wild was van dit eiland in de Waddenzee.

Oosterschelde

ZILTE SCHATTEN VAN DE OOSTERSCHELDE

Zilveren, zilte oesters op diep glanzende groengrijze slikken, Rode zeekraal en kleurrijke wieren, vol eiwitten Kreeften, krabben en kokkels, gevierd en bejubeld, De Oosterschelde biedt een overschot aan zilte schatten, klaar om geproefd of beleefd te worden!
 

Westland

De groentetuin van de wereld

Hoe kon Westland uitgroeien tot de groentetuin van de wereld? Welke innovaties hielpen Westland om exotische gewassen te kunnen telen? Tijdens deze ultieme Dutch Cuisine route ontdekken we tussen de prachtige duingebieden in, de parel in ons culinaire erfgoed: geweldige groenten!

De Kempen

Brabantse Zaligheden

Ontdek het ruige open gebied van de Kempen. Het gebied waar lange tijd schaapsherders en keuterboeren de toon zetten. Ontdek de creativiteit die de armoede voortbracht en de donkere spannende verhalen die de Kempenaars levend hielden.

Leiden / Lisse

VRUCHTBARE GRONDEN VOOR GEEST EN BOTANIE

Maak kennis met de vruchtbare gronden voor glorieuze wetenschap, leer hoe in Leiden de basis ligt voor vele Nederlandse gerechten. Ontdek hoe exotische invloeden alledaags werden in onze keuken. Ervaar ‘plant hunting’ anno nu. En laat je verrassen door verrassende smaken op je bord.

Het Groene Hart

SMAAKVOL ONTGONNEN VEENWEIDEGEBIED

Ontdek het typische Hollandse landschap met drassige bodems, en oude verkavelingen. Proef het Goud uit Gouda en de Boeren Leydse, Stap in een levend schilderij met Lakenvelders en Blaarkoppen. En leer hoe een nat land met natte landbouw innoveert.

Amsterdam

SUGAR & SPICE

Ontdek de zoete culinaire schatten die de Zuiderzee ons bracht. Ervaar hoe Amsterdam het middelpunt van de handel was. Proef hoe het verleden aanwezig is in de moderne “Amsterdamse keuken’ op sterrenniveau en in alledaagse gerechten. Zet al je zintuigen aan voor deze spicy route!

De Beemster

VRUCHTBARE DROOG­MAKERIJEN VOLGENS DE GULDEN SNEDE

Ontdek het Land van Leeghwater, waar Jan Adriaanzoon van hoog water laag water maakte, waar vruchtbare droogmakerijen, zoals de Beemster, volgens de Gulden Snede zijn aangelegd. En waar de vruchtbare klei smaakvolle en unieke producten oplevert.

Rotterdam

DE EETBARE STAD

Ervaar in deze Dutch Cuisine Route het innovatieve, stimulerende DNA Rotterdam. Ontdek hoe in een stadse omgeving geboerd wordt, eet de bietjes van de daken of drink melk van een floating farm. Laat je verassen en inspireren in deze zinderende stad!

Het Gooi

Gouden-eeuwse allure in een illusie­landschap

Waan je in de Gouden-Eeuwse allure met deze Dutch Cuisine Route. Wandel door de indrukwekkende landgoederen, ontdek slangenmuren met weelderig fruit of vaar over het eerste Natuurmonument, het mooie Naardermeer. Ga terug in de glorietijd van Nederland in deze route.

Den Haag

VORSTELIJK DEN HAAG

Treed in koninklijke voetsporen en wandel langs stadspaleizen, monumenten, tuinen en voorname lanen. Bewonder oude en nieuwe meesters. Vergaap je aan architectuur, van klassiek tot modern. Geniet van eigenwijs Indisch eten, super verse vis of relax op een strandstoel met uitzicht op kite- en andere surfers.

Noordoost-Brabant

Bourgondische cultuur & foodinnovatie

Ontdek innovatief Noord-Oost Brabant. Ervaar de spannende creatieve oplossingen voor voedselverspilling en het voeden van de wereld. Geniet van Brabantse worstenbroodjes, Bossche Bollen en bijzondere Brabantse biertjes. Laat je inspireren door de rijke cultuur. Of laat je zintuigen verwennen in een Dutch Cuisine restaurant.

Utrecht

Devoot Utrecht

Ervaar Middeleeuwse devotie in bisdom Utrecht. Leer hoe Utrecht al vroeg bloeide vanwege de uitstekende vaarverbindingen. Proef stads- en buitenplaatsgroenten, die biologisch dynamisch geteeld zijn, of zoete Romeinse vruchten. Of bezoek een van de vele Middeleeuwse (stads)kastelen.

Maastricht

MAAS EN MERGEL IN MAASTRICHT

Ontdek ons unieke heuvellandschap. Proef de zon en de mergel terug in smakelijke asperges en verrukkelijke wijn. Geniet van een diner in een terrassenhotel, of een aperitief in een mergelgrot. Ontdek hippe wijken met trendy restaurants aan de haven en bezoek de industriële relieken van de grootse aardewerk industrie.

Hanzesteden

Culinaire ontdekkings­tocht langs de IJssel

Ontdek de bijzondere Hanzesteden die in de Middeleeuwen floreerden! Vaar mee met een echt koggeschip, proef de lokale pure keuken in een creatieve broedplaats of in een leidend toprestaurant. Dompel je in deze route onder in de culinaire schatten van de Gouden Eeuw ‘avant la lettre’.

West-Brabant

Salty, sweet, delicious West-Brabant

Discover the rich landscape where Van Gogh found his first inspiration. Experience the generous contribution of farmers, fishermen and top chefs to Brabant’s hospitality: taste the superior anchovies, salty asparagus and sweet strawberries, discover the sugar history, and savor local wines and beers.