Den Haag


VORSTELIJK DEN HAAG


Magnifieke stadspaleizen, unieke kunst en relaxte strandcultuur

Treed in koninklijke voetsporen en wandel langs stadspaleizen, historische monumenten, bijzondere tuinen en voorname lanen. Leer de bijzondere verhalen over het Binnenhof en over onze koninklijke familie. Vergaap je aan architectuur, van klassiek tot modern.

Bewonder oude en nieuwe meesters in de talrijke musea en galeries. Ontdek hoe de hemel dichterbij komt in unieke landschapskunst. En laat je voorbij blazen door de toonaangevende kunst van Voorlinden en moderne interpretaties van oude landgoederen en –huizen.

Geniet van eigenwijs, eigentijds Indisch eten. Vis een visje in de haven, of geniet van de innovatieve viskeuken van een Dutch Cuisine ambassadeur. Bezoek de grootste markt van Nederland. Sluit je dag af op een strandstoel op een van de rustigste stranden van Den Haag, met uitzicht de ondergaande zon en kite surfers. Voel je de koning te rijk in deze vorstelijke stad.

1

Tastbare Koninklijke aanwezigheid

DEN HAAG HOFSTAD

Den Haag Hofstad is vernoemd naar de hofhouding van de vorst. Zelfs de naam van ’s Gravenhage is een directe link naar de Hollandse Graaf Willem II en zijn zoon Graaf Floris V, die hier het stadspaleis bouwden. De graven woonden op het Binnenhof en daarmee werd Den Haag de hofstad. Ook Delft heeft een sterke link met het Huis Oranje-Nassau. Willem van Oranje zocht hier zijn toevlucht, versloeg er de Spanjaarden en legde er de basis voor het Nederland van nu.
De koninklijke familie heeft ons land gecreëerd en gevormd en dit is nog steeds zichtbaar in Den Haag. Ook de vele historische monumenten, woon- en werkpaleizen, landgoederen en voorname stadspaleizen geven Den Haag vandaag nog steeds een vorstelijke ambiance.
Nu is het Binnenhof, met de Ridderzaal en het Torentje, in Den Haag de plek waar de belangrijkste beslissingen worden gemaakt en vormt daarmee het hart van onze democratie.

Wandel in Koninklijke sporen

Koninklijke stadswandeling

Ontdek Koninklijk Den Haag te voet. De route neemt je mee langs de vele paleizen (zoals Huis Huguetan en het Paleis Kneuterdijk), historische monumenten en een prachtige paleistuin in de Haagse binnenstad.

Bekijk

Hagenezen en Hagenaars

VEEN EN ZAND

Den Haag is de enige grote Nederlandse stad aan zee. Door deze ligging aan de kust is de helft van Den Haag op zandduinen gebouwd en de andere helft op veen. De Laan van Meerdervoort, met 5800 meter de langste laan van Nederland, scheidt het veen van het zand. Tot ver in de 19eeeuw woonden arm en rijk samen in de oude binnenstad. Met de groei van de stad vanaf 1840 ontstonden luxe wijken aan de noordkant (op zand) en arbeiderswoningen aan de zuid- en westkant (op veen). De rijke mensen (de Hagenaren) woonden op het zand, de arme mensen op het veen (de Hagenezen).
Het Binnenhof, het Lange Voorhout en de Grote Kerk liggen op een oude zandrug. De Schilderswijk, Transvaal, de Stationsbuurt, Rivierenbuurt en grote delen van het Regentesse- en Zeeheldenkwartier staan op veen. Nu schuift het zand figuurlijk over het veen heen en mengen Hagenaars zich met Hagenezen.

To Taste

Groenten uit eigen tuin

Greens in the Park

Aan het einde van de 19e eeuw werden de Oostduinen afgegraven voor tuingronden en later woningbouw.

Bekijk

Tampat Senang, Garoeda en Waroung Soeboer

INDISCH DEN HAAG

Ooit was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland en bestuurde Den Haag deze kolonie. Ook kende de stad veel hoofdkantoren van maatschappijen die in Indië opereerden. Eind 19eeeuw had bijna iedere Hagenaar wel een familielid of kennis die als ambtenaar, militair of in dienst van een bedrijf in Indië woonde.
Toen Indonesië onafhankelijk werd verklaard, vestigden zo’n tweehonderdduizend Nederlanders en Indische Nederlanders zich in Nederland.
De weelderige en sierlijke Archipelbuurt, de Indische Buurt, werd doelbewust opgetrokken voor oud-Indiëgangers. Vanzelfsprekend volgden de Indische eethuisjes en restaurants. Den Haag kende de meeste eetgelegenheden met een Indische kaart. Iedere Hagenaar kent Garoeda (1949) en Waroeng Soeboer (1958).

De stad van expats

Internationaal Den Haag

Als je door Den Haag loopt zal het internationale kloppende hart je niet ontgaan. Op het terras word je vaak eerst in het Engels aangesproken en ook in de trams wordt er hard: “Next stop, The Hague Central” omgeroepen. Hoge moderne gebouwen bezetten het centrum waar iedere dag gewerkt wordt aan recht, vrede en veiligheid. Dit trekt veel aandacht van internationale bedrijven en -opleidingen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het internationale klimaat en economie.
Den Haag is regelmatig in het wereldnieuws door de internationale rechtszaken van bijvoorbeeld het Internationaal Gerechtshof en- Strafhof. Dit trekt op zijn beurt weer vele regeringsleiders, internationale organisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en studenten aan. Zij werken hier samen door het delen van kennis en het ontwikkelen van nieuwe ideeën om wereldwijde problemen op te lossen.

Zeventiende-eeuwse grandeur in de Hofstad

STADSPALEIZEN AAN HET LANGE VOORHOUT

Ervaar zeventiende-eeuwse grandeur op de mooiste laan van Den Haag. Onder oude lindebomen staan schitterende herenhuizen uit de 17een 18eeeuw, vanwege de schoonheid ook stadspaleizen genoemd. Het waren vaak adellijke woningen met een aanzien van een koninklijk paleis. In Den Haag zijn het Paleis Kneuterdijk (in 1730 gebouwd door Daniel Marot), de koninklijke Schouwburg, het Paleis Lange Voorhout en het Huis Huguetan bekende stadspaleizen.

De sfeer onder de oude lindebomen tussen de stadspaleizen van weleer brengt je direct in vakantiestemming. Vanuit het terras van Bodega De Posthoorn kun je heerlijk mijmeren in deze mondaine Parijse sfeer.

Tijdens de zomermaanden kun je op de Lange Voorhout snuffelen tussen (antieke) boeken, prachtig tafelzilver, antieke globes, objecten, servies, bijzondere sieraden of antieke meubels op de Haagse antiek- en boekenmarkt.

Oude meesters en vernieuwende moderne kunst

VOORNAME KUNST

In en rondom Den Haag kun je je hart ophalen aan indrukwekkende kunst. Oude meesters zoals Rembrandt en Vermeer bewonder je in het internationaal toonaangevende Mauritshuis en het Gemeentemuseum. In Panorama Mesdag hangt het grootste schilderij van Nederland.

Midden op de drukke boulevard van Scheveningen ligt een sereen museum: museum Beelden aan Zee. Het museum is in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten en richt zich exclusief op de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst.

GEM is een museum voor hedendaagse kunst. In drie tentoonstellingen per jaar worden internationale en Nederlandse kunstenaars - van opkomend talent tot gevestigde namen - voor het voetlicht gebracht. Sinds de oprichting in 2002 heeft GEM vele toonaangevende kunstenaars gepresenteerd. Van Raymond Pettibon, Marcel Dzama, Michael Raedecker en Chen Zhen in de beginjaren tot meer recent Maaike Schoorel, Charles Avery, Folkert de Jong en Shirin Neshat. GEM deelt het gebouw met Fotomuseum Den Haag.

Hollands Classicisme

Landgoederen regio Den Haag

De omgeving Den Haag kent bijzondere landgoederen en buitenplaatsen, vooral te vinden op natuurlijke verhogingen in het landschap, zoals op de oude strandwallen tussen Den Haag en Haarlem. Cultuurhistorisch en landschappelijk van hoge waarde in Nederland.
De buitens van de Oranjes zijn belangrijke voorbeelden voor bouwende burgers. De meest bekende en invloedrijke zijn Paleis Honselaarsdijk (Naaldwijk), Huis ter Nieuburg (Rijswijk) en Huis ten Bosch (Den Haag). Deze buitens zijn gerealiseerd door Frederik Hendrik (1584-1647) en zijn vrouw Amalia van Solms (1602-1675), ze creëerden hiermee een hofcultuur met internationale allure.
Passend bij het ontwerp van het huis, werd het landgoed ook volgens symmetrie en geometrische verhoudingen ontworpen, waarbij het Hollandse landschap eigenheid gaf: Hollands Classicisme was geboren. Zowel nut als sier speelde een rol op het landgoed. Het telen van bijzondere, soms exotische groenten en fruit had aanzien, zoals meloen, komkommer, sinaasappels, limoenen, vijgen, artisjokken, asperges en prinsessebonen.

Verse vis en bijzondere vogels

DE HAVEN VAN SCHEVENINGEN

In de haven van Scheveningen vind je de beste verse vis, kibbeling, nieuwe haring, mosselen en oesters. In de Eerste haven vind je de beroepsvisserij, zoals de rederijen en de visafslag. De Tweede haven is de recreatiehaven, een jachthaven, kleine beroepsvisserij en sportvisserij. Hier vind je veel restaurants. De Derde haven biedt ruimte voor bijzondere schepen, en is meer een zeezeilhaven. De haven wordt jaarlijks door meer dan 7.500 schepen aangedaan.

Half juni komt de Hollandse Nieuwe de Scheveningse haven binnen, en dat wordt gevierd! Op deze Vlaggetjesdag worden de haven en winkelstraten versierd en wordt de haring gevierd met allerlei evenementen.

Als je zelf een poging wilt wagen een makreel, zeebaars, wijting, schar of tong te vangen, kun je naar de Havenhoofden in Scheveningen gaan. Het is ook een goede plek om vogels te spotten, zoals steltlopers, scholekster, bonte en paarse strandsloper, zilverplevier en kanoet.

Surfboys, kitesurfers en skaters

STRANDCULTUUR

De nabijheid van het strand, de zee en de duinen geeft Den Haag een relaxte sfeer. In de zomer zie je regelmatig surfers op de fiets met hun surfplank vanuit de stad naar Scheveningen fietsen. Of je ziet surfdudes die in hun surfpak naar hun VW busjes lopen om zich om te kleden.
Den Haag heeft een brede kustlijn met verschillende stranden en unieke strandtenten waar heerlijk kan worden genoten van de zon, de zee en het strand. Het strand, the Hague Beach, kan worden onderverdeeld in drie gebieden de boulevard in Scheveningen, het Noorderstrand ten noorden van de boulevard en het Zuiderstrand ten zuiden van de boulevard. De boulevard en het eerste deel van het Noorderstrand is druk maar verderop wordt het rustiger. In dit rustige deel zit de zeilschool met catamaranzeilers en strandtent Het Puntje dat alleen lopend of met de fiets bereikbaar is.
Hart Beach, bij de boulevard, is een permanente strandtent met “California Vibes’. Het hele jaar door, zelfs in de winter, zie je hier relaxte surfboys in wetsuits. Je kunt hier ook surfplanken en –pakken huren, maar ook bodyboards, skimboards en supboards. Op de boulevard kun je skateboarden en longboarden - eventueel na een opfris - cursus longboarden bij Hart Beach.
Ook het Zuiderstrand is een goede plek voor surfers en zeilers. Golfsurfers, windsurfers en kitesurfers kunnen hier hun hart ophalen. Het Zuiderstrand is niet zo toeristisch als Scheveningen. Hier komen veel meer locals. Het is dan ook een heerlijk stukje strand dat ook wel het Stille strand wordt genoemd. Een aantal strandtenten op dit strand zoals De Fuut en Kwartel zijn enkel lopend of met de fiets bereikbaar.

Duurzame zeewiersector

Zeewier voor een groen(er) Den Haag

Wist je dat 12 kilometer voor de kust van Scheveningen een testlocatie voor zeewier ligt? Het is waar: het North Sea Innovation Lab is de eerste (en enige) onderzoekslocatie op open zee. Deze is maar liefst 6 vierkante kilometer groot. Op dit lab, een initiatief van Stichting Noordzeeboerderij, worden nieuwe manieren van zeewierteelt getest, ecologische onderzoek (o.a. naar biodiversiteit) gedaan, maar ook drijvende zonnepanelen worden hier getest.

Waarom is dit lab er? Zowel klimaatverandering, als de groei van de wereldbevolking dagen Stichting Noordzeeboerderij uit om andere manieren van produceren te vinden. Denk aan duurzaam voedsel, maar ook aan groene stroom. Een deel van de oplossing? Die ligt in zee(wier). Zeewier is een ontzettend veelzijdig en voedzaam gewas. Het is geschikt als voedsel voor mens en dier, maar ook als groene grondstof voor farma, chemie en energie. Om zeewier zo duurzaam mogelijk te laten groeien, zijn slimme combinaties nodig. Bijvoorbeeld door zeewier te telen bínnen de windparken, samen met zonnepanelen op een natuurversterkende manier. Deze ‘multi-use zeeboerderijen’ zijn de optimale synergie tussen natuur, voedsel en energie. Maar zover zijn we nu nog niet. Op het North Sea Innovation lab wordt momenteel volop getest hoe we daar op een veilige, verantwoorde en groene wijze komen. Zeewier voor een groen(er) Den Haag!

To Top