Rotterdam


DE EETBARE STAD


Ervaar in deze Dutch Cuisine Route het innovatieve, stimulerende DNA van Rotterdam. Ontdek hoe in een stadse omgeving geboerd wordt, eet de bietjes van de daken of drink melk van een floating farm.

In 1940 vernietigde een Duits bombardement van nog geen kwartier de binnenstad van Rotterdam. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon Rotterdam met de wederopbouw van de stad aan de hand van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam dat in eerste instantie door stadsarchitect Witteveen was ontworpen en werd herzien door Cornelis van Traa.

De grootste haven ter wereld werd gebouwd, de Nederlandse architectuur werd op de kaart gezet, een moderne metro werd gerealiseerd en uitgestrekte nieuwbouwwijken werden gebouwd. Het zich opnieuw uitvinden zit in het DNA van de stad en is voelbaar. Multicultureel Rotterdam gonst en vibreert van de actie, innovatie en spannende culinaire, duurzame initiatieven. We nemen je graag mee in deze zinderende stad!

1

Innovatieve technieken op onverwachte plekken

STADSLANDBOUW

Het DNA van de stad is terug te vinden in de voeding. In een stad met een grote ‘urban look & feel’, wordt op de meest waanzinnig manier groenten verbouwd, duurzame (teelt)methoden geïntroduceerd en steeds meer groenten op de kaart gezet. Dit past in de wereldwijde trend om ook in een stedelijk gebied groenten te verbouwen, of op onverwachte plekken groen toe te voegen aan de stad. Op allerlei onverwachte plekken in Rotterdam verschijnt stadslandbouw. Op veel menukaarten verschijnen lokale, biologische producten, met veel groenten.

Het mes van stadslandbouw snijdt aan twee kanten: het levert horeca goede lokale producten op, terwijl de stad groener en meer leefbaar wordt. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze ‘Food & the City’ ontwikkeling, omdat het bijdraagt aan de gezondheid van burgers, het duurzame economische ontwikkeling ondersteunt en de kwaliteit van de ruimte verbetert.

To Do

Duurzame producten voor je stadstuin

STEK de Stadstuinwinkel

STEK is hét kleine tuincentrum midden in Rotterdam. Hier worden groenliefhebbers geïnspireerd en groentjes op weg geholpen naar zowel particuliere als collectieve groene oases in de stad.

Bekijk

De waarde van wormen

HET ZWARTE GOUD

Zonder voeding groeit er niets. Een vruchtbare grond is daarom belangrijk in het telen van groenten. Zeker in een stad, waarbij er weinig grond is, is het van belang deze zo vruchtbaar mogelijk te maken. Een makkelijke en goedkope manier om je grond te verbeteren is het composteren van je keukenafval met een wormenbak. Wormen breken het keukenafval in een hoog tempo af en zetten dat om in hoogwaardige compost, vol voedingsstoffen. Je zwarte goud is in 6- 8 weken klaar! In een stad is een wormenbak ook een goed alternatief voor een compostbak, omdat het klein is, en zelfs op je balkon past.

Bietjes, munt en tomaatjes van het dak

DakAkker

Boven op het Schieblock vind je de eerste en grootste dakboerderij van Europa: de DakAkker. De DakAkker op het dak van het Schieblock is het grootste stadslandbouwdak in Europa.

Bekijk

Meest optimale manier om groenten te verbouwen

PERMACULTUUR

De Australische biologen Bill Mollison en David Holmgren ontwikkelde in de jaren ‘70 permacultuur, door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken. Ze ontwikkelden een systeem waarbij je zelf functionele ecosystemen kunt ontwerpen, waarmee duurzame landbouw, landschapsontwerp en ecologie samen komen. Aangepast aan de specifieke situatie geven ze richtlijnen hoe je zon, water en wind optimaal kunt gebruiken, en de grond kunt verbeteren. In feite is het de meest optimale manier van groenten verbouwen, omdat je de natuur het werk laat doen, en je zelf niet uren lang hoeft te spitten en onkruid te verwijderen.
Permacultuur gaat verder dan ecologisch, omdat er wordt geteeld wat het beste past in de specifieke situatie. Biologische aardbeien zijn misschien wel onbespoten, maar als je die in een woestijn teelt, verbruikt dat zoveel water en mest, dat het weer niet duurzaam is.

Eén van de hoogste architectuurdichtheid ter wereld

ARCHITECTUURSTAD

Rotterdam is door architecten verkozen als architectuurstad van Nederland. Het is de enige stad in Nederland waar de architect de vrije hand wordt gelaten. Dit heeft ook weer te maken met het DNA van de stad, toen het complete centrum was weggevaagd stond Rotterdam open voor een nieuwe stijl in de opbouw. In Rotterdam vind je gevestigde architectuurinstellingen zoals Het Nieuwe Instituut, AIR, het Berlage Instituut, de Academie van Bouwkunst en de opleiding Bouwkunde. In Rotterdam zijn veel architecten en bouwkundigen gevestigd, relatief zelfs één van de hoogste dichtheden ter wereld.
Architectuur iconen in Rotterdam zijn onder andere de Erasmusbrug, de Kunsthal, De Rotterdam van Rem Koolhaas, de hoogbouw in het centrum en op de Wilhelminapier, Markthal van MVRDV, de Euromast, het nieuwe Centraal Station en de Kubuswoningen van Piet Blom.

Rond 2022-2025 zal ook de futuristische Dutch Windwheel Rotterdam verrijken, een antwoord van het bureau Doepel Strijkers op de klimaatverandering.

Eeuwenlange uitwisselingen

MULTICULTUREEL ROTTERDAM

Al in de Gouden eeuw trok Nederland vanwege de welvaart veel (seizoens)arbeiders vanuit Duitsland en Polen. Ook trok ons land mensen vanwege hun geloof. Vele protestanten uit het huidige België en Frankrijk hoopten een betere toekomst op te bouwen in ons calvinistische land. Deze vluchtelingen waren onder andere bankiers en handwerklieden, die hun kennis en kunnen meebrachten.

Dankzij de eeuwenlange uitwisselingen tussen culturen, heeft Nederland zich ontwikkeld als een land met veel geuren en kleuren.
Bijna de helft van de inwoners van Rotterdam is allochtoon. Ruim 170 nationaliteiten, en 209 (eet)culturen, kleuren de stad en de keuken in Rotterdam. Surinaamse roti, Bulgaarse pilav en Marokkaanse couscous hebben de laatste jaren hun intrede gedaan in de Rotterdamse supermarkt. Daarvoor waren de autochtonen al gewend geraakt aan de Indische keuken en de pizza.

Ervaar de rijkheid van Rotterdamse bodem

LOKAAL OP HET MENU

Dutch Cuisine stimuleert het gebruik van lokaal geproduceerd voedsel in de horeca. Lokaal op het menu biedt alleen maar voordelen. Door de korte afstand, kunnen chefs rekenen op kakelverse producten. Ook geven streekproducten een gerecht kleur door de eigenheid van de streek in smaak, textuur, geur en uiterlijk van de producten.

Een typisch Rotterdamse product is Zeemansboter, ontstaan op Katendrecht in Rotterdam, Hier komt al sinds jaar en dag ladingen pinda’s aan wal, waar zeemansboter van wordt gemaakt. Tomasu Soy Sauce is de enige micro gebrouwen sojasaus in Europa en wordt gebrouwen in Rotterdam. Met respect voor eeuwenoude tradities, krijgt de sojasaus minimaal 24 maanden de tijd om op smaak te komen in 25-50 jaar oude whiskyvaten uit Schotland. Op hun brood smeren Rotterdammers Rotterdamse confituur in bijzondere varianten. En de bitterbal wordt in krotenmosterd gedoopt, een zacht-zoete mosterd gemaakt van kroten (bieten).

To Taste

Restaurant De Jong

Restaurant de Jong werkt met het beste wat de natuur te bieden heeft, met een hoofdrol voor seizoensgroenten, bloemen en kruiden. Het restaurant is Dutch Cuisine ambassadeur. De Jong zit in de Hofbogen, een nieuwe en creatieve plek in Rotterdam-Noord.

Bekijk

De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa

HAVENSTAD + PRODUCEREN OP WATER

De haven dankt zijn leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 385.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Het is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt.
Naast de productie die door de haven wordt gedraaid, is Rotterdam ook aan het experimenteren met productie op het water. Dit is in antwoord op de groeiende vraag naar voedsel, en de afname van gezonde landbouwgrond. Rotterdam kijkt vooruit, naar de bevolkingsgroei die in 2050 tot 2 tot 3 miljard zal groeien, met name in de steden. 70% -90% van de mensen zal in de stad wonen, waardoor nog meer vruchtbare aarde wordt omgezet in beton. Ook de klimaatverandering, met de toename van regenoverlast, speelt een rol.

Hotspot voor foodies

KATENDRECHT

Vroeger Chinatown, zeemanskwartier en hoerenbuurt, tegenwoordig home of ‘the hip & happening’. Schiereiland Katendrecht heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een van de meest bruisende zones van de stad, zonder z’n rauwe rafelrandjes te verliezen. Jonge stellen kochten er een klushuis of begonnen er een restaurant, winkel of koffiebar. Sinds een paar jaar wemelt het er dan ook van de leuke restaurants, ijssalons en barretjes, en dat maakt Katendrecht een droombestemming voor foodies.
Pronkstuk van het eiland is het Stoomschip Rotterdam, het cruiseschip dat in de jaren zestig tussen Rotterdam en Manhattan pendelde en nu een vaste ligplek heeft aan de kop van Katendrecht. Ontdek het schip tijdens een rondleiding en sluit af met een drankje op het promenadedeck met zwembad.

Leefbare steden

VERTICALE TUINEN

Een verticale tuin is een uitkomst voor mensen die weinig ruimte hebben maar toch een tuin willen. Maar het heeft veel meer voordelen dan dat. Het groen in de stad vermindert stress en verhoogt de leefbaarheid in de stad. Ook beschermt het de gevel en isoleert het het gebouw, waardoor het in de winter warmer blijft en in de zomer koeler, door de schaduw. Het dempt geluid, wat in de stad een uitkomst is. Ten slotte stimuleert het de natuur in de stad, omdat de tuin vogels, vlinders en andere dieren aantrekt. Een eetbare verticale tuin is natuurlijk ook een optie.
In elke stad, over de hele wereld, kan een 'naakte' muur omgetoverd worden tot een verticale tuin en zo een plaats worden voor biodiversiteit en natuur. Voorbeelden in Rotterdam: Groene gevel Vestia, Afrikaanderwijk, de verticale tuin kantoor Eneco en de parkeergarage Westblaak (met 5000 m2 heeft de Parkeergarage Westblaak de grootste groene gevel van Europa).

To Top