To See

Verleden, heden en toekomst

Biesbosch MuseumEiland

Het Biesbosch Museum belicht verleden, heden en toekomst van De Biesbosch. In zeven museumzalen en zes kabinetten wordt op chronologische wijze de geschiedenis van De Biesbosch vanaf de St. Elisabethsvloed tentoongesteld. Het Biesbosch Museum laat vooral zien op welke wijze de mens vanaf die periode tot heden zijn brood in het gebied verdiende en door zijn handelen het uiterlijk van de Biesbosch heeft bepaald.   Vanuit het Biesbosch MuseumEiland zijn diverse wandel- en fietsroutes door de Noordwaard uitgezet. Het is ook het vertrekpunt voor vaartochten door Nationaal Park De Biesbosch. 

Nederlandse zalm terug op de kaart

Het Biesbosch MuseumEiland laat je kennis maken met een pareltje van het Nederlandse culinaire erfgoed: de Nederlandse zalm. Tot in de vorige eeuw was de visserij op zalm de belangrijkste visserij in de Verdronken Waard. In het museum is goed te zien hoe omvangrijk deze visserij was, in hoogtijjaren werd er 100.000 zalm per jaar gevangen! Volgens een iets overdreven legende mochten dienstmeiden ‘maar’ drie keer per week zalm eten.

Er is ook te zien hoe stekenvisserij, drijfnetvisserij en zegenvisserij werkte. De hengst in Hengstpolder verwijst naar deze zalmvisserij. Beroepsvissers noemden de zalmen die na het paaien (voortplanten) terug naar zee zwommen ‘hengsten’. De Hengstpolder en het Gat van den Hengst herinneren aan die tijd. De polder is nu een prachtig natuurgebied met Oosterse gele morgenster, knoopkruid, echte koekoeksbloem, grote pimpernel, grote bevernel en weidekervel. De bloemenpracht van de Hengstpolder is een lust voor het oog. Hier groeit het voor ons land zeer zeldzame noord walstro met zijn kleine witte bloemen.
Rond 1925 is de zalm nagenoeg op. De Biesbosch was te veel verzand met veel obstakels als stuwen en sluizen, de intensieve visserij met zegens waren de nekslag. Maar dat gaat veranderen! Vanaf september 2018 staan de Haringvlietsluizen op een kier, en kunnen we de Nederlandse zalm weer zien in de Biesbosch. En daarmee komt de Nederlandse zalm terug op de kaart.

Het architectuur van het Biesbosch MuseumEiland met z’n zeshoekige paviljoens is nationaal en internationaal bekroond en ook daarom een bezoek meer dan waard.

Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
0183 - 50 40 09
info@biesboschmuseumeiland.nl
http://www.biesboschmuseumeiland.nl

Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
0183 - 50 40 09
info@biesboschmuseumeiland.nl
biesboschmuseumeiland.nl