Zoektocht op het texelse wad
Oesters & Meer
Op het Texelse Wad is een overvloed aan mosselen, kokkels maar ook voortreffelijke oesters te vinden. Op het drooggevallen wad of langs de Waddenkust rapen vissers hun oesters, om direct verkocht te worden aan restaurants en op boerenmarkten. De wilde oester op het Texelse Wad is een exoot: de Japanse wilde oester, die enkele decennia vanuit Zeeland vermoedelijk met mosselboten ook de Waddenzee bereikte en zich explosief uitbreidde. Eind 19de eeuw werden nog in inhammen op Texel eigen platte oesters gekweekt; voorzichtig wordt nu aan plannen gewerkt om deze inheemse soort weer terug te krijgen. De Texelse Oesterman Martin neemt je mee naar de beste oesterplekken in Texel, om oesters te rapen en daarna in de natuur te eten.
De kust kent zijn getijden, het is belangrijk met laag water op zoek naar de oesters te gaan.
Neem goede rubber laarzen en een emmer of een koeltas mee, oesters zijn niet lang houdbaar. Neem daarom alleen mee wat je denkt op te kunnen.
Leg de schelp in je hand, de brede kant tegen de muis van je duim. Steek het mes tussen de oester en snij de spier los. Dit gaat niet makkelijk, dus wees voorzichtig, of nog beter: gebruik een speciale stalen oesterhandschoen. Haal de bovenste schelp eraf. Snij nu ook de spier aan de onderkant van de oester los. Voorzichtig, let op dat je hem niet kapot snijdt. Draai de oester om en leg hem in het oestervocht.
Oesters & Meer, Martin en Karina Zeeman
Kogerstraat 291791 EP Den Burg
+31 (0)612 80 84 95
info@detesselseoesterman.nl
www.detesselseoesterman.nl
Praktisch:
verzamelen bij het Dijklichaam bij De Cocksdorp. De tocht duurt 1,5 uur.Meld je aan via: texel.net/