To Taste

Oosterhoutse kaneelstok

IJssalon ViaVia, Oosterhout

Niet alleen friet werd op de Brabantse kermis geïntroduceerd. Ook de Oosterhoutse Kaneelstok is bekend van de kermis. Sinds 1894 wordt deze stok volgens Oosterhouts recept gemaakt. In de Oosterhoutse Kaneelstokkenfabriek worden 17 miljoen stokken gemaakt in 11 verschillende groottes. In koperen ketels op open vuur wordt suiker met water en een glucosemengsel verhit. Na afkoeling wordt kaneelolie toegevoegd. Voor de harde buitenkant wordt de lucht uit het deeg geperst en voor de zachte binnenkant moet de stok rusten, de rijping. Omdat de grote stokken breekbaar zijn, worden deze niet in de supermarkt verkocht maar op de kermis waar de kooplieden ervaring hebben met deze grote stokken. 

Kaneel voor "traditioneel" Nederlandse zoetigheden
Kaneel is de gedroogde schors van de kaneelboom, deze groeit vooral in India, Sri Lanka, Indonesië, Vietnam en China. Er zijn twee soorten kaneel: de gewone kaneel, de cassia (Cinnamomum aromaticum), en de echte kaneel (Cinnamomum verum), fijner van smaak en lichter van kleur en daarom veel duurder. Het kaneelpoeder in de keuken is meestal gemalen cassia, deze smaak is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. 

In de Gouden eeuw was Ceylonkaneel een belangrijk specerij, ingevoerd over zee vanuit Ceylon (Sri Lanka). In 1750 kostte een pond kaneel op de veiling 2 tot 3 gulden, in de 18e eeuw was dat al 8 tot 9 gulden. Nederland had tot het einde van de 18e eeuw een monopolie op de kaneelhandel. Daarna stapten we over op cassiaplantages in Indonesië. 

Als je de echte kaneel ooit geproefd hebt – zo vers van de boom- wil je niets anders meer.  Kaneel was en is een van de meest populaire specerijen en werd in de tijd van de Bijbel als geur gebruikt. Het werd ook gebruikt om verkoudheid, koorts en artritis te genezen. In de keuken werd kaneel gebruikt in zoete gerechten, gekruide dranken en als conserveermiddel. Nederlanders gebruiken kaneel nu vooral in (traditionele) zoete gerechten: speculaas, pepernoten, appeltaart, koek of bij stoofpeertjes. In de Oosterhoutse kaneelstok wordt kaneelolie gebruikt.

IJssalon Via Via
Markt 6
4901 EP Oosterhout
Oosterhout